Blog

Zuhanytálca típusok

A fürdőszoba legnagyobb bútora a zuhanykabin, és a zuhanykabin alapja a zuhanytálca.
A fürdőszoba tervezését tehát azzal kell kezdeni, hogy meghatározzuk, mennyi helyünk van a zuhanykabin számára, és milyen zuhanytálca alapra szeretnénk beépíteni azt.

Zuhanytálca típusok

A fürdőszoba legnagyobb bútora a zuhanykabin, és a zuhanykabin alapja a zuhanytálca.
A fürdőszoba tervezését tehát azzal kell kezdeni, hogy meghatározzuk, mennyi helyünk van a zuhanykabin számára, és milyen zuhanytálca alapra szeretnénk beépíteni azt

Zuhany tálca típusai

A zuhanytálca formája lehet: szögletes és íves.

Szögletes zuhanytálca

Szögletesnek valójában a négyzet formájú zuhanytálcát nevezzük, aminek minden oldala egyenlő méretű.

Téglalap formájú zuhanytálca

Amelynek két-két oldala egyforma méretű, így téglalapot formáznak.

Íves zuhanytálca

Amikor a zuhanytálcának csak három oldala van, olyasmi mint egy ívelt háromszög, két oldala egyenes, a harmadik pedig különböző kisebb nagyobb ívekben bezárja ezt a háromszöget.
Az íves zuhanytálca lehet szimmetrikus vagy aszimmetrikus.

Ötszögletű zuhanytálca

Az ötszögletű zuhanytálca lehetőséget kínál az egyedi méretű zuhanykabinok számára. Elvileg olyan, mint az íves zuhanytálca, ív helyett kicsit csapott, egyenes oldallal.

Zuhanytálca méretei

A zuhanytálca mérete nagyban függ attól, hogy mennyi hely van a fürdőben és milyen típusú zuhanykabint szeretnénk. A zuhanytálca kis túlzással mindenféle méretű, és mindenféle formájú lehet. tehát ez fog a legkevésbé korlátozni bennünket.
A legkisebb zuhanytálca 70*0 cm. A legnagyobb, ami még nem egyedi gyártású a 180*100 cm méretű zuhanytálca.

A zuhanytálca anyaga

  1. Akril zuhanytálca

Az akril egy különleges hőre lágyuló műanyag. A pontos zuhanytálca-forma tervezése után az akril lemezt 200 fokra hevítik, majd ráteszik az öntőformára, ami magához húzza a forró akrilt. Persze a műanyagnak ez a formája nem elég erős ahhoz, hogy elbírja az ember és a víztömeg teljes súlyát, ezért gyantával kevert üvegszálat spriccelnek az öntőformában lévő akrillemezre. A gyanta kémiai reakcióba lép az üvegszállal, így jön létre a strapabíró zuhanytálcánk.
Az akril jól formázható és könnyű anyag. A meleg víz hatására felmelegszik, a meleget hosszú ideig megtartja, ezáltal kellemes meleg érzetet ad nekünk. És fürdés után nem hűl le olyan nagyon a lakásban, a következő alkalommal sem kell a hideg zuhanytálcában ácsorognunk addig, míg a víz fel nem melegíti.

  1. Műmárvány

Az öntött műmárvány időtálló anyag, és összehasonlítva a kerámia anyagokkal, sokkal nagyobb formázást tesz lehetővé. tehát sokféle zuhanytálca kialakítást tudunk műmárvánnyal megoldani.

  1. Öntött márvány

Anyaga vastagabb a kerámiánál és belekerült még egy réteg, mely sokkal strapabíróbbá teszi. 
Az öntött márvány kiváló hőtartó.

Összegezve, a zuhanytálcáink sokoldalúak. Lehetnek szögletes, vagy íves formák. Az ötszögletes zuhanytálca szinte egyedi variációkra is lehetőséget kínál.

A zuhanytálcák anyaga lehet akril, öntött vagy műmárvány.

A zuhanytálca méretei pedig a 70*70 centimétertől a 180*100 centiméterig mind méretben megtalálhatóak.